Kad Jemputan Kahwin - Buat Sendiri???

Assalamualaikum....

Lame x de citer kan? Busy sket la geng...
so..kali ni..nak citer pasal kad jemputan...

Penah tak korang-korang semua terpike untuk buat kad jemputan kahwin sendiri??? Kadang-kadang tu rase giler jgk..tapi..bile dipikekan kos..agak memurahkan bajet ler..tau tak nape?

Wani da survey-survey..
Bajetnye agak murah berbanding dengan tempat...tapi memang betul-betul kene rajin...sebab ada process cutting...bejalan ke sana dan sini...and need to have enough time to do it...Last 2 weeks..wani kemas rumah..then jumpe kad jemputan kawan-kawan yang dah kawin...then dapat la idea sket..

So..my ideas :

1. Beli kertas warna 1- 2 rim..ikut warna tema yang u olls nak. 1 rim harga RM 15 - RM 60 ikut ketebalan dan  kualiti kertas. Tepulang pada citarasa masing-masing. Either nak guna kertas A4 @ A3.
2. Pisau of course..yang tajam..klau dapat cutting ngn papan lagi bagus..(yang mcm kt ofis tu..pinjam jekkk..save bajet kannnn..)
3. Then..kalau nak nampak kad tu mcm yang dekat kedai...boleh la beli alat ni :
penebuk lubang bercorak..bole cari macam-macam jenis corak kat sini..tapi..kat sini kene beli online saje..xde kedai..
leh tgk kat scrap n crop kedai online nih..then cari kt tools >> cutting tools

ni la antara corak yang ada..ni yg product martha stewart


credit from scrap n crop online shop

credit from scrap n crop online shop 

lain-lain corak..leh la korg tgk kt website ni yerkk...
walaupun harganya antara RM70 - RM150 range harga dia..tapi..campur tolak..korg masih save bajet..tapi..bajet yg wani kasik ni..utk bilangan kad yg lebih dari 1000 keping agak berbaloi la..klau nk dibandingkan kalau tempah..let say...
... 1 keping kad harga 50 sen .. kalau 1000 kad..harga RM 500 sudah.. kalau 1500 jemputan..dah RM 750 

kate kan la..bajet 1 rim lebih kurg 500 helai..1 keping A4 bahagi 3 bahagian kertas tu..means lebih kurg 340 keping sahaja utk buat 1000 kad..kan da jimat?? btul x?? 
then 340 keping tu bawak la g potostat design yg korg da buat tu..gunakan ink hitam sahaja dah cukup..bru bpe sen sekeping..dan masih jimat...

kalau la contoh kad tu mcm ni..guna kertas A3..lipat ke tepi..leh dapat 3 keping untuk 1 keping kertas A3..
yg isi kt dalam tu..pndai2 la kite design kan..kan..kan..kan...tapi pakai je kertas A4 biasa..1 rim x smpai RM10.. :D

contoh kad

So..ape pendapat uolls??

;)






Comments

  1. I olls berpendapat, memang jimat cara uols ni. Lagipun, susah dah nak dpt kad harga 50sen skrg. Ada tu ada, tapi susah le nak cari yg betul2 berbaloi. So, yuolls teruskan la usaha uolls tu ye. Kalau nak pertolongan utk potong2 ke, tampal2 ke, iolls bleh tolong. Daaaahh...

    ReplyDelete
  2. Seyesley best k bedne ni..if sayz tau sebelom ni mmg baut sendiri..hehehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jenis-Jenis Fabrik untuk Persandingan @ Pernikahan Versi 2

Serious Preps Starts!

Memilih Patern Yang Sesuai Untuk Majlis Nikah / Sanding