Posts

Showing posts from November, 2011

Wedding Car Decoration

Image
Assalamualaikum..

Kali ni pasal wedding car deko lak..car deko ni sgt penting sebabnye..kerana kereta - kereta kitorg la..kitorg bejumpe..hehe..2 biji viva comel n ganass~




So..pilihan deko mana yang cantik??













haaa..ce citer..yg mane korang vote? ;)


Royal Tiffany and Blue Wedding Concept

Image
Assalamualaikum..

Today I want to story wedding concept that I have imagine to create for my wedding..tetibe omputih ye..haha..sbb wedding concept ni ala inggeris sket..
Actually..concept ini diilhamkan sebab wani sgt sukakan warna biru..anything just be blue..mmy BFF pun noticed jgk ai ni ske biru..but lately sgt suka dengan tiffany blue..supposed its to be my engagement day concept..disebabkan bertunang pun agak rushing..persiapan dlm masa seminggu..x smpat la nk buat.so..i prefer to make it true in my wedding..tau tak..ramai yang confius ape sbnrnye color code tiffany blue ni? Tau nape confius? sbb masa beli kain untuk majlis resepsi ni pun..org ckp ini kaler turqoise..tapi sebenarnye lain..okeh..mari kite tonton kaler tiffany blue yang sebenar..kalo nak lagi jelas..tgk la kt Tiffany & Co..lg jelas dan jitu kalernyer.. 
sumber dari : cup of beautiful
ini lah kaler adik bradik tiffany blue.. tapi wani prefer kaler code no 5.. lg menyerlah..that's my colors..


tiffany & co…

Dah mula pening~

Assalamualaikum..

Everything starts about wedding right now..wani ada masa 3 bln je lg untuk persiapan wedding ni. Jadi diharapkan sangat-sangat la..sape-sape yg singgah blog ni..harap komen-komenkan mane yg patut..mane yang tertinggal..terlupa..ter..and ter.. :D

Firstly..sangat risau dengan baju nikah dan resepsi. Tetibe lak..mama ckp better tukar kain pasang utk resepsi tu. Then.. malas nk bertekak..ambo menurut perintah aje lah..So..dis week..tuka kain tu di Jakel Shah Alam. Then..ade terpike..byk jgk yang perlu diuruskan.. yang memeningkan kepala mungkin borang nikah n those documents la..sbb incik tunang menetap di Karak walaupun lahir di Kedah. That's must be a challenge.. hurmm( mata dah berbalik-balik.. >__< ).

Antara checklist yang difikirkan perlu untuk wedding ni la.

1. Tempahan Pelamin dan Meja Beradap ---> Sebabnye..zaman sekarang ni..cepat betul orang menempah. So..kene blocked date awal..Now..butik yang wani nak tu..dah ade tarikh area bln 3..Gilo cepat! Ex…

Jom 'Like' kami di RUMAH KEBAYA MALAYSIA

Assalamualaikum..

Hari ni baru dapat respon dari penganjur tentang penerimaan penyertaan wani dan incik tunang tentang pertandingan LIKE RKM di Rumah Kebaya Malaysia di Facebook. Hadiah nya agak lah lumayan untuk B2B yang mmg tengah mencari bajet untuk majlis perkahwinan nanti. Selain itu, peserta jgk harus lah meletakkan gamabr model Rumah Kebaya Malaysia selama 2 minggu untuk promosi bagi Rumah Kebaya Malaysia la kot. Jadi, harap lah sgt2..untuk semua readers bagi sokongan pada kami dengan 'like' gambar kami di wall RKM. Tolong ler kami menang...haha~ Sasaran adalah lebih 500 like tau..uhuuu..byk nyer laa..x tau la larat ke x nk like korg kn..tapi tau nyer la..korg mmg best..mesti sukenyer like2 ni kan..hihihi..
Ni step-step macamana nak like di facebook.

1. Search "RUMAH KEBAYA MALAYSIA"
2. Like Page RUMAH KEBAYA MALAYSIA ni.
2. Cari Pasangan Wani
3. Klik 'Like'

Ini adelah like ke gambar kami :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150397155396785&…

Terima Tempahan

Image
Assalamualaikum..

Minggu lepas, akak ofis ni mintak tlong jahitkan baju dia. Mula- mulanya ingin menolak je permintaan akak ni kerana kurang yakin dengan kebolehan sendiri :p.. tapi selepas dipujuk dan cuba diyakinkan kak lyd dan kak eda aku mungkin dpt buat baju ni..akhirnya aku trima..Mungkin ini satu pengalaman yang berharga dalam pembikinan baju..kan..
So..aku pun bertungkus lumus la buat. Dek kerna kedai untuk menjahit tepi tutup..aku pun terpaksa la menangguh 2 hari sampai la kedai tu bukak. Dalam hati aku "abis laa..baju ni x sempat siap ke pe.." Tapi kedai tu bukak la pada hari isnin..celapak la aku gi jahit kt kedai aunty cina kt Plaza Idaman, dekat-dekat area Danau Kota sana. Itu jer yang paling dekat yang aku leh pegi jahit tepi. Nak beli mesin jahit tepi masih tak mampu. So, tepaksa la penat sket pegi kedai. Cuma ada kelemahan-kelemahan pegi jahit kt kedai ni :
Tukang jahit tu kalau sengal2..suka hati die je die nak jahit..ade curve ke..xde curve ke..die main jahi…

Mengukur Wedding Dress

Image
Assalamualaikum..

Hari ni..wani saje-saje google mencari contoh-contoh gaun wedding yang possible utk DIY. So...wani terjumpa website ni..

http://www.tidebuy.com/Wholesale-Wedding-Dresses-75/2/

Tapi website luar negara la. Ape yang menarik perhatian dalam website ni adalah tentang cara mengukur badan B2B untuk hasilkan gaun tersebut. Selalunya..kita di Malaysia diajar cara mengukur badan yang agak berbeza daripada yang ada di website ini. Contoh mengambil ukuran adalah seperti ini :

Selalunya..klau kita nk buat baju ape skalo pun..ni lah ukuran yang biasa di ambil utk membentuk baju..Tapi xtau la klau nk tempah dress kt butik mcm2 ukuran die ambik..shaye xpnah tempah..xtau la..tp yg normal ukuran adalah seperti kat atas ni la..mak shaye pun ajar cmni jgk..dulu blaja kt kelas pun mcm ni..so..shaye assume sama je la... :D 
Tapi..jom kita tgk perbezaan dengan cara mengambil ukuran kat website Tidebuy.com ni..sangat tidak sama..tapi ada diterangkan apa fungsi ukuran tersebut diambil dan ca…

Dress Cubaan

Image
Salam All..

Entri kali ni sambungan dari entri Dress Cubaan Sudaa Siap .Maaf la lambat buat sambungan entri ni. Tapi kali ni kita tgk actual gambar seperti yang di ceritakan ya..Percaya la ni adalah hasil DIY..Hehe..Tak mustahil juga anda mampu melakukannya.. ;)

Baju ni telah dijahit tanpa jahit tepi untuk elakkan bulu-bulu..eh..bulu plak..benang-benang di hujung kain tu makin terkeluar. Sbb nya nk save cost n malas nk ke kedai jahit tepi. gunakan apa yang ada. Dress ini dalam masa 2 hari dah siap. Sehari melakar pola.. dan sehari lagi untuk jahit je baju ni. Actually x susah sgt pun. cuma kadar besar dan kecil tu yg buat rasa kurang confident nk potong kain. Tapi, alhamdulillah berjaya. : D

Belahan tersebut adalah bertujuan untuk menyambung kain lace yang bakal di jahit nanti. Untuk kain lace yang hanya 2 1/2 meter ngn lebar bidang 60 mungkin cukup..mungkin juga x cukup. Bergantung kpd fesyen dan tinggi bakal pemakai baju tersebut. Ape pun..wani masih mengkaji sama ada ckup atau x kain …