Terima Tempahan

Assalamualaikum..

Minggu lepas, akak ofis ni mintak tlong jahitkan baju dia. Mula- mulanya ingin menolak je permintaan akak ni kerana kurang yakin dengan kebolehan sendiri :p.. tapi selepas dipujuk dan cuba diyakinkan kak lyd dan kak eda aku mungkin dpt buat baju ni..akhirnya aku trima..Mungkin ini satu pengalaman yang berharga dalam pembikinan baju..kan..

So..aku pun bertungkus lumus la buat. Dek kerna kedai untuk menjahit tepi tutup..aku pun terpaksa la menangguh 2 hari sampai la kedai tu bukak. Dalam hati aku "abis laa..baju ni x sempat siap ke pe.." Tapi kedai tu bukak la pada hari isnin..celapak la aku gi jahit kt kedai aunty cina kt Plaza Idaman, dekat-dekat area Danau Kota sana. Itu jer yang paling dekat yang aku leh pegi jahit tepi. Nak beli mesin jahit tepi masih tak mampu. So, tepaksa la penat sket pegi kedai. Cuma ada kelemahan-kelemahan pegi jahit kt kedai ni :

  1. Tukang jahit tu kalau sengal2..suka hati die je die nak jahit..ade curve ke..xde curve ke..die main jahit je ikut sedap hati dier. KESAN : ape yang telah dibentuk tak dapat la seperti yang kita nak. Contoh..katakan la kita buat curve bentuk pinggul..klau dia main jahit sama jer..mane pinggul nyer? so..baju jadi kurang sempurna
  2. Kena tunggu lama kalau ada ramai orang pergi jahit tepi pada waktu yang sama..maklumla..yg pegi tu smua tukang jahit berkerjaya mcm aku..haha.. KESAN : buang masa kot..
  3. Katakan la..lepas kita jahit baju dah siap complete..xdapat la nk buat finishing kt basi-basi yang telebih..terjolo terjuntai. Ape tu basi? Refer kt gambar di bawah ni yer.. Tapi ape pun..basi yang lebih ni kadang - kadang tidak la terlalu memberikan kesan terhadap baju kecuali lah terlalu banyak..terlebih satu inci tu mmg melampau la..Biasanya..kalau wani buat..mesti akan lebih dibahagian ketiak kerana sambungan pada tangan slalu terlebih..that's y la perlukan finishing dengan jahit tepi. Kalo tak..xjadi baju taraf butik la..kerana tidak kemas luar dan dalam.. KESAN : x kemas je la


Pada yg xtau ape tu 'basi'

So..alhamdulillah..dah pun siap baju ni.bentuknya ala - ala dress. Tapi sebab kakak ni pregnant..kene besarkan sikit untuk biarkan dia selesa. Harap die puas hati dengan baju ni. Setelah bertungkus lumus 3 hari menyiapkannye.. ;)


Ini ler baju nyer.. 

Nak tempah? Email la di stefaisle_85@yahoo.com ceewaahhh~




Comments

  1. oke2 yang tolong pgg baju tu syaz tau sapa..hehehe

    ReplyDelete
  2. syaz : hehe..tu la..nyorok lak org yg pgg tu..kalo dpt tgk muka kan femes..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jenis-Jenis Fabrik untuk Persandingan @ Pernikahan Versi 2

Serious Preps Starts!

Memilih Patern Yang Sesuai Untuk Majlis Nikah / Sanding