Tuesday, December 30, 2014

Jenis-Jenis Fabrik untuk Persandingan @ Pernikahan Versi 2

Assalamualaikum.

Wani melihatkan terdapat satu post wani yang sangat suka dibaca bloggers. Jadi, hari ni, wani akan menambah perisa post tu untuk kengkawan keh.. ;)
Pada masa sekarang terdapat banyak jenis kain atau fabrik yang sesuai untuk dijadikan baju nikah atau baju sanding. Sepanjang wani menjahit baju nikah dan sanding, terdapat beberapa jenis fabrik baru dalam pasaran.

Chiffon
fabrik yang sentiasa menjadi idaman pengantin adalah fabrik chiffon kerana ia lembut, flowy dan jenis kain yang jatuh. Untuk kain chiffon ini sesuai digayakan dengan dress dan peplum fishtail. tapi awas...perlu juga dilihat sama ada bentuk badan sesuai atau tidak untuk mengenakan fabrik ini.

http://www.kedaikainonline.com/2014/05/heavy-plain-chiffon-bidang-60.html

Crepe
Fabrik ini bersifat jatuh juga. Senang untuk dibentuk, fabrik yang selesa dan tidak panas. Sesuai juga dijadikan baju melayu lelaki. Tetapi, fabric crepe ini juga terdapat banyak jenis seperti satin crepe, poly crepe. Jadi kena hati-hati semasa memilih fabrik ini.

Dutchess
Fabric dutchess ini terdapat 2 jenis. Satin Dutchess atau Bridal Dutchess. Satin Dutchess sedikit lembut. Jika dipegang agak tebal tetapi masih lembut berbanding dengan bridal dutchess. Jenis fabric dutchess biasanya dibuat gown labuh dan memerlukan bentuk patern baju yang 'stay'. Fabrik ini agak panas dan kurang selesa, tetapi memberi kesan yang menarik pada patern yang digayakan. Pilih keselesaan atau kecantikan? Anda yang pilih.. :)



Satin
Fabrik satin ini menjadi kebiasaan bakal pengantin. Tidak terlalu panas dan berkilat. Juga sesuai untuk bajet pengantin yang rendah tetapi masih menjadi pilihan kerana nampak mewah dan bergaya bergantung pada warna yang dipilih.


LaceUntuk lace, wani cadangkan, untuk bakal-bakal pengantin pergi ke kedai Osman Exclusive di Jalan Tar. Bersebelahan Euro Moda. Sebab apa? kebanyakan lace yang dijual memang menambat hati wani dan kebanyakan customer yang wani jahitkan baju, boleh dikatakan semua beli kain di sini. Sebab nya..banyak pilihan..updated..cantik..dan ada juga untuk yang under bajet. Lace nya juga boleh dibeli sehingga serendah 1/2meter. Tetapi untuk lace sahaja la..kalau fabric lain di cadangkan ke kedai lain, berpadanan dengan warna yang dipilih.



So, moga informasi ini bermanfaat untuk bakal-bakal pengantin. ;) Wassalam




Throwback - aku, dia dan .....

Assalamualaikum...

Hampir setahun tak update blog. Walaupun macam tu..sambutan blog ni masih menggalakkan. Alhamdulillah..post-post yang ada berguna untuk pembaca.
arissa day 2
Setahun tak update blog ni bukan nye ape...tak sempat..sibuk..sibuk kt ofis..sibuk menjahit. Kat ofis jgn kan kate nak bukak belog..nak bukak berita harian pun tak dan wei...start aje pregnant...start itu la busynye...ngan letih tak larat..so balik menjahit kejap..pastu tido tenganga..hehehhe..

Back to story...hampir tempoh setahun ni...wani preggy...wani bersalin..berpantang... Subhanallah..dugaannya..hanya Allah je yang tahu...sebab wani tak nak terlalu meluahkan ape yang jadi..sebab tu la wani mendiamkan diri untuk cari ketenangan dan lebih banyak kongsikan ngan encik B je dirumah. Memang encik B sangat penyabar dan pendengar yang setia. Hari-hari layan kerenah wani..kejap sakit..kejap x larat..kejap nak bejalan-jalan..ikut nafsu aje...rasa nk buat...buat...rasa nak pegi..pegi...tapi hakikatnya wani banyak duduk rumah je...sebab x larat...kencing kotor tu buat wani rasa heavy sgt2 badan..lemau jadinya..wani warded 36weeks..sampai la bersalin..bersalin 38weeks. jalan dah buka masa 36weeks, sebab tu la kena tahan. elok keluar wad..dipanggil masuk semula sebab ujian air kencing menunjukkan ada bakteria yang kuat.doktor memang dah tak bagi balik. duduk je kat katil. dah la badan kecik..pregnant plak..mmg mcm penguin la..haha..wani langsung x suka ambik gamba masa pregnant..sebab xde rupa wani dah langsung... idung kembang..muka lebar..adeh..lain sungguh...orang ckp muka berubah pregnant girl..so terbuktilah girl....tapi, gila barang kereta time tu...pelik kan? masa tu semua org pike wani pregnant boy....


alang2 kan..lately ramai yang mcm heran je tgk kereta wani kan..meh sini nak cerita bab kereta skit.tapi kereta wani viva je pun....bkn la honda civic ke..evo ke...subaru ke..x mampu mak nih..kalau mengidam yang ni adehh..botak laaaaaaa...

al maklum...sekarang JPJ sibuk terjah sana sini...lagi hebat kereta kitorg modified. ok.. ni nak cerita...
Tapi, ape2 pun wani besyukur sesangat dikurniakan seorang suami yang penyayang...memahami... kadang-kadang rasa die tak la cukup memahami hati isteri die nih sgt.. tapi Allah dah bagi petunjuk kat wani...pada usia kandungan wani dah cecah 8 bulan...encik B hadiahkan sesuatu yang wani pike.. "simpan je la dalam hati...dah nak jadi mak budak pong nak main barang kete lagi..heshhh..udah2 ler.." kali terakhir bincang encik B nak stop modified kereta. tapi ade ler satu kejadian...tetibe la kan..encik B kate..die keje hari ahad..heh..dah pelik..x penah2 keje hari ahad..rupenye ade keje lainnnn...tau ape die buat?? hmm..tgk gamba bawah ni...

die g tukar set avy RS kete wani! masa tu kan...senyum lebar yang x yah nak cakap lah....suke giler! rasa nak peluk2 encik B. memang peluk pun time tu..hehehehe...suke kottt...!

                             


ni bahagian depan..teruk sgt lagi time ni..tapi rim dah tukar la..

dua minggu kat bengkel tunggu cat sampai sambil kena licinkan yang mana tak rata tu..nanti x lawo...
tau ape maksud avy RS tu? sebenarnye avy RS tu set body kit datang dari Jepun. kat sana viva dipanggil kereta avy. ada mcm2 lah..avy RS, avy NA, avy euro..mcm2 lah...mcm kite jgk..ade viva elite..elite exclusive. cam tu lah...tapi encik B suka avy RS di bahagian blkg. avy NA di bahagian depan. Jangan tanya haku maksud2 singkatan tuh...ceq xtau..haha..tp ape pilihan encik B mmg wani suka...walaupun encik B ni pendiam orangnya..tapi bab pemilihan barang2 dan part2 kereta dia mmg lain dari yang lain dan berani mencuba dan suka ape yang diguna tu sama dengan orang lain...kebanyakkan pilihan encik B selalu menjadi ikutan dan menjadi bualan kawan2 kelab. itu lah suami saya.. ;)

asalnya tukar rim je...sebab al kesah isu sensitip kat ofis..tension giler...balik menangis2..balik menangis2..xtau la kan...sedih die lain mcm tau..nangis die bersambung2..bukan buat2..sedih tu..sedih sangat..pelik tul...tu la orang cakap bila mengandung ni lain emosinya....so..hari sedih tu ajak encik B tuka rim kat rawang..
ni mula-mula skali tukar rim...rim yang paling susah nak jaga...serius,..selang 3hari kena isi angin..


lepas tu je..ade je masalah di ofis...encik B akan bawak g kedai accessories kereta..encik B tak nak wani pike sgt sebab wani ni pemikir orangnya....alhamdulillah..memang berkesan..wani x terlalu fikir masalah tu pada masa tu.....xnk beri kesan tu pada arissa dalam perut..so jadi la projek modified kereta masa tu....selang 2minggu..encik B bawak kereta g pasang sun roof. nanti arissa la yang nak main sunroof tu...itu mmg di pasang untuk arissa.. 

lepas tu..time tu jugak la nak pindah ke rumah baru..rumah yang kami beli di setapak. Nak menyusun barang nya...yang barang dah pegi dulu dah pegi..barang menjahit je dah 1 bilik. semua pada masa yang sama untuk diuruskan.

ni lah warna kereta sekarang...my favourite color..lokasi : rumah baru
wani tau..banyak org x paham..nape lah wani jadi cam ni kan...nak2 pulak time ni mengandung make up kereta. ada banyak sebab la nape kereta tu dah xde rupa viva pun...mmg dah tukau la part jepun. memang import jepun tau..x tipu..yang tak tukar enjin ngan rangka je..yg lain smua dah tukar.. JPJ ?? erm...sebelum nak pakai ni...memang dah kaji laluan mana yang akan kena JPJ ke tak kena. dan ada informasi kat mana JPJ beroperasi. kalau jumpa JPJ berterabur jgk lari..mencicit lari menyorok di celahan kereta lain. Dah macam game Need for Speed Underground rasanya..haha...tapi yang penting wani ngan encik B memang kongsi minat yang sama. Tak ada sangsi lah orang kata. Cuma sejak ada anak ni, lowered ala kadar je la...kangkang pun sikit jer..tu bab kereta lah...jual kereta? ermmm...tu susah nak ckp..byk sgt halangan...jadi x payah nak jual...pakai sampai bertabur besi kt jalan peh tu tinggal je situ..kehkehkehkeh.... tapi sejak detik ni lah...wani dah mula faham..encik B memahami diri wani lebih dari wani faham diri wani sendiri...sebelum ni wani pike die x kenal wani tau...huhuhu.. kejam kan puan isteri...huhu.....

walau ape pun...kesan dari kesedihan dan ketensionan tu...memang wani nampak ada kesannya pada arissa..arissa ni garang orangnya..x boleh di sentuh kalau dia terlalu mengantuk dan diganggu masa mamai2 nak tidur...dan dia akan menjadi seorang yang pemarah bila terlalu lapar...badan dia keraskan dan mengamuk2 kalau lambat bagi susu...suara nyaring...jgn nak pujuk letak muka kt telinga kita la kalau dia nangis..meraung tepi telinga perhhh....kuat giler...huhuhhu...tapi..semua tu diluar jangkaan dan kawalan wani untuk bentuk arissa sejak dalam perut lagi...Allah datangkan dugaan hebat masa mengandung tu untuk uji kesabaran..tapi wani dah cuba yang terbaik..tapi masih tak terbaik..ape lg yg wani mampu selain berdoa...ape pun,..wani cuba bagi kasih sayang sepenuh dan sebaiknya..apa yang wani x dapat dulu..wani akan berikan itu sebagai prioriti untuk pastikan kasih sayang tu cukup untuk kenang ibunya sangat sayangkan dia...esspecially susu ibu...berusaha sedaya yang mampu untuk jaga hak susu arissa.sampai ke hari ni, wani masih lagi berusaha untuk banyakkan susu walaupun susu x banyak..orang cakap pam tengah malam.. tapi wani terlalu letih untuk bangun malam. kalau tersesat terjaga, dapat la pam..ape pun dah cuba sedaya mampu... ;)

Monday, December 29, 2014

Tempahan Baju Sanding - Fiza Greenwood

Assalamualaikum..

Seperti yang wani janjikan..wani nak pamerkan baju yang last wani buat untuk persandingan sorang customer ni...mmg rare...sebab? wani jahit manik baju ni kat hospital masa warded sehingga bersalin...

ni lah baju nya..kurung moden...kain kembang payung...



jahitan manik pada baju
di bahagian belakang letak butang bungkus. susah jugak nak buat butang ni..brapa kali bukak dan jahit semula...

bahagian bahu

bahagian tangan

terima kasih kepada fiza sudi kongsikan gambar hari berseri beliau...tq sgt2 sbb percaya dengan wani. ;)


Tuesday, October 28, 2014

I am back.....!

Assalamualaikum.

Rasannya macam hampir setahun tak update blog....lama kan? alhamdulillah..walaupun blog ni dah banyak sawang-sawang ngan habuk-habuk bekepuk..tapi masih ramai yang membaca tips-tips yang ada. Terima kasih kerana sudi membaca coretan wani yang tak seberapa...

Actually...nak bagitau..kehilangan dan kesenyapan wani ni sebab...wani pregnant..bersalin dan sekarang baby dah 4 bulan lebih..walau macamana pun..wani masih dalam tempoh menyesuaikan diri dengan kehadiran anak...sory sgt2..tak ada update langsung pasal ni...situasi ni sungguh baru bagi wani..di tambah pulak wani berpindah ke rumah baru dalam masa yang sama.. rezeki datang bergolek org kata..beli rumah..dapat baby serentak..untuk manage kedua-dua ini, wani perlukan masa untuk menyesuaikan diri. Step by step hidup wani dan En B berubah ke arah yang lebih baik. Doakan kami yang terbaik insyaallah..dan berjaya didik anak kami sebaiknya... Arissa Qaisara.



Ada orang cakap muka ibu..ade orang cakap muka walid...mana-mana je lah...janji ade muka ibu ngan walid. Arissa ni anak yang baik..slalu temankan ibu kat bilik menjahit...ok la..pasni tolong ibu menjahit pulak yeeeee...banyak benda ibu nak suruh buat ni...hehe... wani harap sangat..akal dan fikiran Arissa berkembang dengan jayanya...Kreatif macam ibunya...Cerdik macam walidnya. Jangan banyak akai sudahhh.....  :D

Insyaallah...semangat mendesign baju masih berkobar-kobar...wani akan mulakan balik tempahan baju secara perlahan-lahan...memandangkan ade bdk kecik kat ateh tu...nak laju buat baju tu susah sket..ape-ape pun..yg mana berminat...boleh email wani untuk diskas masa dan temujanji k...Insyaallah wani cuba selagi termampu..

Nak tau? The last baju yang wani jahit yang mana..? bkn nak promote(sket-sket je lerr..haha..)....tapi memang mencabar siapkan baju yang last ni..sebab.....wani terpaksa warded sbb UTI. duduk kt ward mcm org sakit jiwa...x bole balik menjahit..huhuhu...so sad...tapi hasilnya...Subhanallah...wani sendiri tengok pun...teringin nak satu...nak tgk? heheh...kite kasih suprise sket..nanti wani buat update lain khas untuk cerita pasal baju tu...nak ckp kelakar pun ye jgk..haha...x sabo nak bace letew...sabar ye.... see ya...!

Wassalam.

Thursday, July 31, 2014

Tempahan Baju Nikah @ Sanding di Tutup Sementara

Assalamualaikum..

Dear Customers,


Terima kasih kerana berminat dengan hasil Hazy Couture. Sambutan amat menggalakkan dari uols...wani pun hepi..suka..n teruja kerana begitu byk berminat untuk membuat tempahan. 



Wani nak maklumkan wani akan tutup tempahan untuk Bulan Febuari 2014 dan ke atas. Wani terpaksa memberhentikan operasi jahit menjahit buat sementara waktu atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan...so tempahan baju pengantin @ baju nikah tidak akan diterima mulai hari ini sehingga diberitahu kelak..harap maaf yer :-)


Tempahan yang sedia ada wani akan buat seperti biasa dan tempahan yang telah dibuat wani akan siapkan seperti yang dijanjikan.

Maaf sesangat..wani terpaksa menutup tempahdan wani akan buka tempahan seperti biasa nanti. Wani akan post semula jika tempahan sudah dibuka. 

TQ.

Sunday, October 13, 2013

Jom tuka2 link dear sekeliann!!! :P

Assalamualaikum..

wani tak penah bukak post untuk exchange link..i hope i can share much experience journey to sew my wedding outfits..the preps and what so ever...

www.hazyisle.blogspot.com 

drop la u all punya blog link ok..

Sekian.. Muah!


Wednesday, October 9, 2013

Tempahan baju Tunang Eja

Assalamualaikum....

Ni pulak tempahan dari Eja. Actually wani kenal Eja masa mula-mula datang gathering kelab VIVAC. But then, kami terputus hubungan..but then kami masih rapat.... Ape pun..selamat bertunang Eja. :)

Untuk eja..wani buatkan baju kurung moden berasingan dengan kain dan juga veil. Veil tu cuma setakat bawah sikit paras bahu sahaja. Ala-ala Rozita Che Wan tu...tapi rozita che wan suka ikat macam pakai skarf...Kain pulak wani buat kain kembang bawah beralun sikit menggunakan fabric Chiffon di luar.


Baju 



 Bahagian tangan wani buatkan cuff dan letak lace



Bahagian veil 


Manik di bahagian lace baju