DIY : Candy Pouch - Crepe Paper (for Kids)

Assalamualaikum..

Salah satu yang sedang aktiviti yang dijalankan sekarang kat rumah sewa wani Candy Pouch ni la..Candy pouch. Wani namakan mende alah ni Candy Pouch sbb bentuknya sama macam pouch bag.

Wani x pasti apa nama kertas ni. Tapi kertas ni bergulung. Biasanya ada 14meter. Harga nya..kalau di Kedai Bunga Reben di Jalan Tunku Abdul Rahman(TAR) harga nya x sampai RM 10 pun..potong la ikut kesukaan masing-masing saiz nye nak macamana. Tapi yang wani buat ni..wani dapat lebih kurang 90 keping. So..wani ada beli warna Turqoise, Purple, Pink, Putih..saje nk kaler-kaler kan sket..bior la campur- campur..kaler-kaler gitu..
lepas potong tu..leh la bukak satu-satu kertas tu..


so..ni la lebih kurang..




ni la kertas yang dah dibukak semuanya..Thanks to all my housemates..really helpful..

then..lipatkan dua..

letak double tape kiri dan kanan...kalau nak guna gam tu boleh..tapi basah la kt tepi tu..dh x kemas lak jadinye..

then..lekatkan 

masukkan candy..then ikat ngan dawai yg kaler gold @ silver tu..biasanya..1 bungkus dawai tu ada 500..RM 2 ke RM 3 cam tu la...


Senang je kan?? so..ape lg...buat je..wani dh kira-kira..kos utk buat semua ni..x smpai pun 50sen untuk setiap satu...sangat berbaloi... ;)

Comments

  1. kreatif + jimat = as suka..!! :D

    ReplyDelete
  2. asfiza : a'a..jimat sgt2..kalo beli gula-gula kt NSK tu byk2..bru bpe ringgit..

    ReplyDelete
  3. Wani, bagus entry ni. Tapi kat bahagian karangan tu, cuba tambah lagi keywords mcm uncang gula-gula untuk doorgift. Cara-cara membuat uncang daripada kertas crepe. Kena banyak perkataan camtu. Nnt percayalah. Mesti naik traffic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak lyd : da wat da..tq for ur advise .. ;)

      Delete
  4. sy pun buat ni as doorgift kanak2x. letak gula2x susu & fancy candy dlm tu. setiap satu tu bapa pjg ek ukurannya?

    haidah80@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends kt awk brape pnjgnye..x kesah.. :)

      Delete
  5. Thanks untuk tutorial ni.. puas saye cari nk buat uncang pakai crepe paper,, arini baru jumpa.. thanksss!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jenis-Jenis Fabrik untuk Persandingan @ Pernikahan Versi 2

Serious Preps Starts!

Memilih Patern Yang Sesuai Untuk Majlis Nikah / Sanding