Eczema (Lari topik~~)

Assalamualaikum..

Hari ni nak lari topik sket. Nak cerita tentang penyakit eczema..Tau x ape itu eczema?? Ok..teruskan membace yer..sebab topik ni mungkin akan boring sket..dan mungkin jgk..geli-geli bile tgk gambo2 nye..hihi~ Wani terasa nak post pasal info eczema ni..HOHOHOH! tau nape? sebab eczema ni rase mcm satu beban dah dlm hidop shaye sbb nye shaye penghidap eczema..nak kronik tu x la sgt..x cantik la kulit..tapi x pernah reda sejak form 6 lower..skrg da almost 9 thn la..

Ok..secara general eczema ni sebenarnya penyakit kulit. Eczema ni akan mendatangkn rase gatal x hengat nk garu2 dier bile jadi..slalunye eczema ni akan menyerang pada kulit tangan dan kaki..ada gelembung air yg banyak akan timbul pada kulit jika tersalah makan, tersalah pengang benda, alergi pada habuk, kulit terlalu kering..huh..mcm2 la lagi..ni antara yang terjadi pada wani la..Tapi biasa nya wani akan diserang eczema kalau makan seafood terlalu byk..yang paling teruk akan menerukkan keadaan..ialah sotong..perh..kalo kene ni..pagi mkn..mlm die naik da gelembung2 air ni..Bile dtg rase gatal-gatal ni mula la nk garu..klau garu..then luka2 la pada tgn atau kaki..then bila dh pedih baru la rase mnyesal sbb garu..klau leh..mmg sepatutnya x bole garu..tp mmg wajib garu la bile jadi..automatik punye la naluri keinginan tu nk garu..Hmm..seksa kan?

Untuk pastikan keadaan ni terkawal..elok la jika dpt jumpa pakar..

Kalo ade sesiapa yg ada simptom2 penyakit ni..cpt2 la jmpe doktor ye..rasenye akan timbul masalah pada B2B yang ada masalah kulit esspecially sape yg jadi eczema ni di tangan..  Sbb wani dah rase mase tunang dulu..mmg lega..ce tgk ni...

mmg la nmpk ok..ni bru nk pulih..lpas majlis truk blik..


tp cuma sementara.. lpas majlis die jadi blik sbb mengemas la sume..kene habuk..huhu..smpai la skrg..itu pun gmbr ni x nmpk kemas..sedey  :(

For B2B yg ada penyakit ni mcm shaye..kene la jaga kesihatan dan kebersihan jgk..jgn lupe jmpe doktor.. ;)



Comments

  1. Ko alergik sotong rupanya. Akak nak beli sotong la tiap2 hari. Nak makan depan ko. Kehkeh.

    ReplyDelete
  2. kulit muka akak ni ekzema gak ke? doktor kata alergik ngan produk kecantikan..hehe

    ReplyDelete
  3. kak lyd : sokmo kejam..haha~
    kak ecah : xtau lak yg tu..alergik lain kot..kak ecah pakai ape eh? nk band gk produk tu.. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jenis-Jenis Fabrik untuk Persandingan @ Pernikahan Versi 2

Serious Preps Starts!

Memilih Patern Yang Sesuai Untuk Majlis Nikah / Sanding