2 hal yang buat aku segalanya...

Assalamualaikum...

Selamat tengahari!

Erm..hari ni..nak ceritakan tentang hobi...! Erk..macam budak skolah kan..alah..skali skala..just nak share n minta pendapat jgk..tapi hobi wani ni mesti orang cakap complecated..2 perkara yang buat wani lupa segala masalah, dan segala mende-mende yang ada di sekeliling ialah...MENJAHIT dan.........BUAT POP UP CARD.

Kalau part menjahit ni..rase blogger-blogger yang baca blog wani ni dah tau la kan wani mmg suka menjahit..tapi walau ape pun ilmu belum cukup di dada..perlu lagi belajar dan tambah lagi kemahiran yang ada..untuk mencantikkan hasil sesuatu baju tersebut..ape pun..smua tu masih dalam pembangunan..hehe..insyaallah..knowledge tu akan di tambah dari masa ke semasa. Suka sgt bila selesaikan dan complete jahit sesuatu baju. Terasa nikmat dan kepuasan bila dah siap..bertambah kembang la bontot bile tgk org pakai hasil jahitan kita..Ya Allah..yg tu tak payah cakap la kan..hehe..!

Ok ..itu bkn la main ceritanya..tapi nak cerita hobi yang ke 2 ni...buat pop up card!
ok..pop up card ni..ada 2 jenis... 90darjah dan 180darjah...

pop up card 90 darjah
ini ler pop up card 90 darjah..tapi kad ni cuma boleh dibuka sekerat je...xleh bukak habis...so..nak tgk ape hasil kad tu..kene la bukak sekerat je..bru tau ape isi kandungan..tulisan dan art yang nak di sampaikan...tapi..walau ape pun...sgt lah susah jgk nk buatnye..bkn sng la sgt..tapi..lebih senang dari 180 darjah...

pop up card 180 darjah
ini pop up card 180 darjah..this is my favorite picture of pop up card...sampai skrg..wani still discover macamana nk buat secantik dan sekemas ini..designer kad ni berasal dari jepun..penah jgk emel utk dptkan templatenye..tapi xpenah berbalas...wani suka sgt kad ni...i wish i could do this for my wedding..tapi angan-angan je la kot...siap lampu LED la bagai kan...haha..sampai sekarang masih cari tool untuk buat tulisan ngn bunga tu..sebabnye..mende tu xleh tebuk pakai pisau je..mmg ada tool nya sendiri..cuma tool tu masih lagi belum jumpa..i hope i can find it satu hari nanti....

untuk mengubat hati lara x dapat nk buat kad macam kat atas ni...dulu masa kt u..download je la template kt website canon ni..buat kad bagi orang....kalau sape2 yang tak de keje n minat mende2 ni..bole la try buat...jgn lupa beli kertas putih 120gm @ 160 gm utk buat kad2 kat website ni..bru cantik hasilnya..

ni la antara contoh ada kt website ni...leh download je..freeeeee~~~~




kagum kan? hehe...mende2 ni la buat wani lupa segala mak nenek yang ada kt sekeliling bila cosentrate buat sampai la siap..kalau x siap..sambung esok ke pe..mesti x lena tdo..keje ke..blaja ke..asek teringat- ingat je mende ni x siap lg...bile dah siap..syok! sama la kalau menjahit jgk..mesti rase mende yang sama...

ini ler hobi den..just share.. peace!!


  

Comments

  1. sukanya...cantik! tapi xpandai buat..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. @aNNor : bole je yunk..awk bole baca instruction die..

      Delete
  2. macam mana buat menda ni. please terangkan secara ringkas!! ngee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ dhiera : awk klik je kt link bawah ni..instruction ngn pdf file nyer dah siap ada..download je kt sini..

      http://cp.c-ij.com/en/contents/2013/list_15_6.html

      awk leh download je instruction nye..xperlu print..tgk kt pc je..hehe..
      tapi utk yg awk nk buat kad tu..awk kene print la ye..

      Delete
  3. mana hasil yg awk dah buat. tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak lyd..wani byk buat kasik kt orang..x smpt ambik gamba pon..hehe...try kak lyd..pkai kertas 160gm tau..bru cantik hasilnye..

      Delete
  4. Semua cantik tapi kena belajar buat ni tapi rasa macam xcukup masa je nak wat semua benda. hehehe...saya imah. b2b from kedah. menjaringimpian.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ Imah : hehe..utk suka2 ok je imah..klau utk wedding x menang tgn nih..hehe..thanks follow ya.. ;)

      Delete
  5. tak buat kat kite pun..majuk..

    ReplyDelete
  6. rajin nyer dia....huhuhu..kreatif yer...
    salam kenalan dari cinta03... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @cinta03 : thanks! salam perkenalan dr wani jgk~~

      Delete
  7. Salam..sy terbca blog awk ni..rse nk tnye plk..kat kdai tu..ade x jual ptung female half body yg muke plain?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jenis-Jenis Fabrik untuk Persandingan @ Pernikahan Versi 2

Serious Preps Starts!

Memilih Patern Yang Sesuai Untuk Majlis Nikah / Sanding